• Winters snoekvissen op Lough Derg, Ierland

  Herman Molenaar (www.fisherman.nl), is al sinds jaar en dag visgids in het Ierse Killaloe, gelegen aan Lough Derg. Lough Derg is, voor de diegenen die het niet kennen, een gigantisch grote plas die een geweldige snoekvisserij biedt. De meeste vissers gaan doorgaans in de maanden april / mei of september / oktober die kant op. Echter, volgens Herman is juist hartje winter dé tijd om hier de echte bakken te vangen. Hier volgt een fotoverslag.

  Tekst en foto’s: Herman Molenaar

  De dagen zijn wat korter in de winter, maar zo pak je wel de gehele dag.

  Slepend achter de snoek aan op Lough Derg is elk jaar weer een sensatie. Hoewel een hoop vissers slepend snoekvissen saai vinden, kunnen deze op Lough Derg genezen  in de maanden december, januari en februari. Ik heb hier nu elke winter in de laatste 10 jaar gevist en durf met zekerheid te zeggen: “Kom naar Ierland en maak het zelf mee!”.

  Herman met een mooie snoek op de Tyson. De pluggen moeten ongeveer een diepte van 6 meter kunnen halen, dan zit je altijd goed!

  Ook boven een diepte van 12 meter!

  Helaas komen er deze periode niet veel vissers, maar diegenen die wel komen, boeken op de vertrekdag vaak al gelijk weer voor volgend jaar! Afgelopen kerst had ik hier een koppel, ‘Ben en Jet’ die de kerstdagen graag mijden in Nederland en voor het eerst een vakantie bij mij geboekt hadden. Ze kwamen aan op 23 december en vertrokken weer op 4 januari: die dagen zijn voorbij gevlogen!

  En ja, gaan vissen met je vrouw is uiteraard vragen om moeilijkheden… Op de eerste dag van de vakantie bleek inderdaad al snel dat er moeilijkheden waren!

  Jet met de eerste snoek van de vakantie, gelijk een hele fraaie!

  “Ach hier kunnen we van beginnersgeluk spreken”, zei Ben wat lachend, maar veel werd er die dag niet meer gelachen door hem! Het duurde namelijk niet lang voordat de volgende er alweer aan kwam, en dit keer is het een grote vis. De vis blijft lekker diep en met wat aanwijzingen kon deze bak gecontroleerd gedrild en geland worden. Ik geniet altijd van zo’n moment: je weet dat je met een grote vis van doen hebt, maar hoe groot is altijd weer afwachten.

  Prachtig als de vis diep blijft, hoe groot zo deze zijn?

  Prachtige bak van een snoek, geweldig!

  Verwachtingsvol kijken wat er naar boven komt…

  De volgende dag was het weer snel raak: weer een metervis voor Jet!

  Relatief slanke, diepduikende pluggen: de sleutel tot succes deze week!

  Nu mag je ze zelf gaan pakken, ik doe het niet meer!

  Voor we het vergeten, Ben was ook aan boord!

  Maar zo ging het eigenlijk wel een beetje de hele week: Jet vangt ze en Ben maakt de foto’s!

  Een grote snoek gaat flink te keer naast de boot: kritieke momenten!

  Dit was echt een regelrechte bak en de grootste van de vakantie. Hun vakantie was boven verwachting geweest: tja, dat hoor ik graag natuurlijk!

  Ze hadden het ook wel erg getroffen met het weer deze afgelopen 10 dagen, maar vaak is het ook wel prachtig weer rond die periode. Ik meen dat het in 2010 wat kouder en natter was, maar de vangsten waren vergelijkbaar.Verder hoef je je geen zorgen over het dichtvriezen van Lough Derg: door de diepte, grootte en stroming zal dat niet gebeuren. In een hele koude winter kan er wat ijs langs de kanten liggen, maar dat brengt het vissen niet in gevaar!

  Ben met de afsluiter van een week met heel veel vis: allemaal van keurig formaat!

  Prachtig toch? Het groene van Ierland is in de winter wat verdwenen, maar de uitzichten zijn nog steeds geweldig!

  Ze zijn in de winter goed volgevreten!

  Helaas komen er weinig vissers in deze maanden, terwijl het hier echt super is! Ik wil toch weer vissers overtuigen om aankomende winter hier te komen snoekvissen, dus bij dezen een aanbieding:

  Boek je bijvoorbeeld visbootarrangement A, welke ALL-IN is en inclusief 1 dag gidsen, dan doe ik er nog eentje bij, al worden het vaak 3 gidsdagen omdat ik zo graag mee wil! Kijk dus snel op mijn website www.fisherman.nl en ga naar arrangementen en prijzen en vervolgens naar de wintersnoek-aanbiedingen.

  Er komt echt…

  … meer dan genoeg…

  … grote snoek in de boot!

  Ook in de winter springen de Ierse snoeken zonder pardon!

  Om nog even leuk af te sluiten ving mijn vismaat Pat afgelopen winter zijn persoonlijk record rond half februari, ik was maar een klein beetje jaloers!

  Nee, niet deze…

  Maar deze dikke bak! Pat met zijn recordsnoek afgelopen winter!

  En natuurlijk weer terug. Wie weet pak jij deze bak dit jaar wel?

  En uiteraard ben ik net zo blij, vissen doe je namelijk toch samen!

  Met vriendelijke visgroeten en hopelijk tot van de winter!
  Herman Molenaar oftewel fisHerman

  Info, boekingen en contact: www.fisherman.nl of volg mij op facebook https://www.facebook.com/FisHermanFishingHolidays