• Zoutwatersnoeken tijdens NPC Predator 2011


  Een eerste blik op het bijzondere Rügen.

  Je kunt nieuwe sportvisproducten in een catalogus zien, het voelen, zien, ruiken op een beurs, maar de ultieme test is natuurlijk het vissen ermee! In hoofdlijnen is dit de gedachte achter de ‘New Product Camps’ van Shimano. Sportvisjournalisten vanuit heel Europa worden op deze speciale events uitgenodigd voor presentaties over noviteiten, workshops met nieuwe vistechnieken als thema en zoals gezegd praktijktesten. Daarnaast staat het netwerken centraal en is het interessant om te zien dat bepaalde aspecten ten aanzien van de sportvisserij in verschillende landen overeenkomen of juist totaal verschillen.

  Tekst en foto’s: Sjoerd Beljaars.


  Ons verblijf, het Radisson Blu Resort. Er wordt goed voor ons gezorgd!

  Vorig jaar vond een dergelijk, succesvol evenement plaats in Niftrik in Nederland, met de rivieren Maas en Waal als testwateren. Nu is er van 26 t/m 28 oktober een New Product Camp Predator gaande in Rügen in Duitsland, oftewel het grootste Duitse eiland, gelegen in de Oostzee en ruim 500 kilometer ten noorden van Berlijn. Met recht kun je zeggen dat het hier om een heel bijzonder gebied gaat, dat zeker voor de sportvisser erg interessant is. Feitelijk ligt het eiland te midden van een uniek ecosysteem waar zoetwater- en zoutwatervissen door elkaar heen leven en daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan baarzen als bijvangst bij het kabeljauwen, talrijke botten die zich vergissen in een shadje en flink uit de kluiten gewassen zoutwatersnoeken, die zich maar wat tegoed doen aan dit voedselrijke stuk Oostzee.


  De presentatieruimte, inclusief een showroom.

  Vooral de verhalen over monstersnoeken van over de 130 cm spreken boekdelen (recent is er één gevangen van 137 cm!). In Duitsland is men zich maar wat goed bewust van dit super snoekgebied, maar daarbuiten nauwelijks en dat voor een water waar meter exemplaren verre van uitzondering zijn. Het moge duidelijk zijn wat deze dagen centraal staat. Inderdaad, snoek!


  De Finnen van Rapala en Storm snappen niet dat de Seeker en Swim Shad van Storm nog niet razend populair is in de rest van Europa…


  De boten liggen al startklaar. Nu is het nog even wachten tot de mist een klein beetje wegtrekt. Shimano prostaffers en Duitse visgidsen van het gebied leiden de journalisten rond.


  Elke boot kreeg een doos vol met Rapala en Storm kunstaas mee om uit te testen.

  Met op de eerste avond een presentatie over hengels en molens en de volgende ochtend een uiteenzetting van het allernieuwste kunstaas van Rapala en Storm was het tijd voor een eerste testcase in Rügen. Met enig uitstel vanwege dikke mist werd er dan toch uitgevaren en niet veel later lagen enkele hotspots vol met boten.


  Op het open water was het goed koud. Het werd tijd voor hartverwarmende aanbeten.


  Na 10 minuten ving ik mijn eerste Duitse snoek ooit, een van 101 cm! Om het gemiddelde hoog te houden, zou je dan eigenlijk moeten stoppen.


  De Duitse visgids Jens Feissel met een snoek van 98 cm op een lepel van Blue Fox…

  En ook al was er het vermoeden dat het moeilijk zou worden, eigenlijk meteen al was het raak voor mij (reeds na 10 minuten) op een Wild Eye Swim Shad van Storm in snoekkleuren. Vissend op een talud dat langzaam van 2 naar 5 meter liep ving ik een kerngezonde Rügensnoek van 101 cm, niet lang daarna gevolgd door de Zwitser Daniël Luther met een groenjas van 103 cm.


  …even later ving hij een op een ondiep stuk tussen de planten vandaan een kleiner exemplaar.


  Zoutwatersnoek voor Shimano consultant Michel Rijnberg.

  Opvallend was dat de grotere vissen voornamelijk op dieper water (tussen de 5 en 6 meter) werden gevangen. Later op de dag zou er, ook op dieper water, nog een snoek van 103 cm gevangen worden, dit keer door de Duitser Robert Balkow. Er werd ook redelijk wat op het ondiepe gevist (2 tot 3 meter), dat nu nog volstaat met waterplanten, maar hier werden vrijwel uitsluitend kleinere snoeken gehaakt. Al met al was het een erg goede eerste kennismaking met dit bijzondere water.


  ‘CNN-taferelen’ bij de 103 cm snoek van Robert Balkow.


  Na afloop van de visdag nog een boeiende presentatie van Willem Stolk over roofblei en speedjiggen op snoekbaars. Daar krijgen we in de toekomst nog meer van te horen!

  Voor meer informatie gaat u naar: www.shimano.com